Terug naar overzicht

Wat is WordPress? De voordelen, nadelen en alternatieven

Artikel door:

Teun van Kruijsbergen

Online marketeer

Teun

WordPress, je hebt het vast wel eens ergens voorbij zien komen. Maar wat is WordPress eigenlijk? En wat kun je er allemaal mee? Op deze vragen geven we je antwoorden in deze blog.

Inhoudsopgave:

Open source CMS

WordPress is een open source content management systeem (CMS) waarmee je eenvoudig een website of blog kan maken en onderhouden. Het is enorm populair: ruim 32% van alle websites draait op WordPress. Dat komt mede door de grote mate van flexibiliteit die het biedt. Zo kan je met WordPress een simpele website maken, maar ook een uitgebreide webshop of een compleet maatwerk website laten maken. Daarnaast zijn er veel plugins en thema’s beschikbaar waarmee je de functionaliteiten en het uiterlijk van je website kan aanpassen. Tevens is WordPress gratis te installeren, wat het gebruik ervan erg laagdrempelig maakt.

“Ruim 32% van alle websites draait op WordPress. Dat komt mede door de grote mate van flexibiliteit die het biedt.”

WordPress plugins

WordPress plugins zijn stukjes code die je website extra functionaliteiten geven. Er zijn plugins voor allerlei verschillende doeleinden, zoals contactformulieren, social media integratie, zoekmachine optimalisatie, beveiliging, e-commerce, statistieken, nieuwsbrieven, fotogalerijen, events, forums, chats, enzovoort.

Je installeert een plugin door deze te downloaden op de website van de plugin-ontwikkelaar of direct vanuit WordPress.

Wordpress plugin

Diverse thema’s

Thema’s bepalen het uiterlijk van je WordPress website. Je kan kiezen uit duizenden verschillende gratis en betaalde thema’s. Sommige thema’s zijn algemeen, terwijl andere specifiek ontwikkeld zijn voor een bepaald type website, zoals een blog, portfolio, fotografie website, nieuwswebsite, enzovoort. Thema’s bevatten alle design-elementen, zoals de layout, de kleuren, de font-stijl en de achtergrondafbeelding. Je kan een thema selecteren en installeren vanuit je WordPress omgeving.

Wordpress thema's voorbeelden

De nadelen van WordPress

WordPress heeft ook een aantal nadelen. Zo is het niet altijd even geschikt voor grote websites met veel bezoekers, omdat het dan snel traag kan worden. Ook heb je bij WordPress meer kans dat je website gehackt wordt, omdat het zo’n populair CMS is. Kies daarom altijd voor een goede hosting provider en een veilig wachtwoord. Zo verklein je de kans dat je WordPress website wordt gehackt. Tot slot is het belangrijk om regelmatig backups te maken, want als je website een keer crasht of wordt gehackt, ben je alle data kwijt.

Wil jij je geen zorgen meer hoeven te maken over het updaten van je website? Dan is een van onze onderhoudspakketten mogelijk iets voor jou. Wil je hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

WordPress alternatieven

Als WordPress niet het geschikte CMS is voor jouw website of webshop, dan zijn er natuurlijk ook andere systemen beschikbaar. Alternatieven voor WordPress zijn bijvoorbeeld Joomla!, Drupal en Magento. Joomla! is een CMS met vergelijkbare mogelijkheden als WordPress, maar is iets minder gebruiksvriendelijk. Drupal is een CMS met een hoge mate van flexibiliteit, maar is wel complexer in gebruik. Magento is een CMS voor het maken van webshops. Het is krachtig, maar ook complex en daardoor minder geschikt voor beginners.

WordPress website laten maken

Hoewel het beheren van een WordPress website relatief eenvoudig is, is er wel meer kennis en ervaring vereist voor het maken van de website. De website moet technisch goed in elkaar zitten om snel te kunnen laden en om bijvoorbeeld goed beveiligd te zijn. Wil je voor jouw onderneming een WordPress website laten maken maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief is gratis en vrijblijvend. U kunt zich op ieder moment weer afmelden.

Wellicht vind je dit ook interessant

img

Blijf op de hoogte

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief is gratis en vrijblijvend. U kunt zich op ieder moment weer afmelden.