Terug naar overzicht

SEO-tekst schrijven: uitleg, aandachtspunten en tips!

Artikel door:

Teun van Kruijsbergen

Online marketeer

Teun

Wil je beter gevonden worden met je website in Google? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je een goede SEO-tekst schrijft.

In dit artikel lichten we toe wat een SEO-tekst precies is. Daarnaast geven we een aantal eisen waaraan een SEO-tekst moet voldoen, en geven we je 15 handige tips. Zo kun jij na het lezen van dit artikel zonder problemen een SEO-tekst schrijven.

Inhoudsopgave:

Wat is een SEO-tekst?

Een SEO-tekst is een tekst die is geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Dit ent dat de tekst is geschreven met het oog op het verbeteren van de zoekmachine resultaten. Een goede SEO-tekst is daarom niet alleen leuk om te lezen, maar ook goed vindbaar in de zoekmachines.

Hoe schrijf je een goede SEO-tekst?

Een goede SEO-tekst is een tekst die voldoet aan de volgende eisen:

  • De tekst voorziet volledig in de zoekintentie
  • De tekst is uniek
  • De tekst bevat de juiste zoekwoorden
  • De tekst is goed leesbaar
  • De tekst is voorzien van titels en subtitles

“Het is dan ook belangrijk om je concurrentie nauwkeurig te analyseren zodat je weet op welke punten je jouw artikel beter kunt maken.”

Zorg er altijd voor dat jouw artikel beter is dan andere artikelen in de zoekresultaten. Alleen dan heeft Google een reden om jou bovenaan te plaatsen. Dit kan door een tekst te schrijven die uitgebreider is dan de concurrentie. En/of een tekst die is voorzien van afbeeldingen of andere media om de boodschap beter over te brengen. Het is dan ook belangrijk om je concurrentie nauwkeurig te analyseren zodat je weet op welke punten je jouw artikel beter kunt maken.

Tips voor het schrijven van een goede SEO-tekst

1. Schrijf voor je bezoekers, niet voor de zoekmachines.

Zoekmachines zijn steeds slimmer en kunnen steeds beter bepalen wat voor jouw bezoekers relevant is. Wanneer je dus schrijft met het oog op de zoekmachines, is de kans groot dat je tekst minder relevant is voor je bezoekers. Schrijf daarom altijd eerst voor je bezoekers en pas daarna pas je zoekwoorden toe.

2. Gebruik zoekwoorden niet te vaak.

Zoekwoorden zijn belangrijk, maar gebruik ze niet te vaak. Dit kan namelijk negatieve effecten hebben op je zoekresultaten. Gebruik zoekwoorden dus met mate en focus je op een goede leesbaarheid.

3. Maak gebruik van titels en subtitles.

Titels en subtitles helpen je bezoekers om je tekst sneller te doorgronden. Bovendien helpen ze je bezoekers om relevante informatie sneller te vinden. Gebruik daarom titels en subtitles om je tekst beter leesbaar te maken.

4. Zorg voor een goede leesbaarheid.

 Een goede SEO-tekst is niet alleen zoekmachinevriendelijk, maar ook leesbaar. Zorg daarom voor korte alinea’ een heldere structuur. Gebruik verder voldoende witruimte en maak gebruik van bullet points.

5. Zorg voor unieke content.

Een van de belangrijkste eisen voor een goede SEO-tekst is dat deze uniek is. Copy-paste dus nooit teksten van andere websites. Gebruik je eigen woorden en maak je eigen unieke content.

6. Promoot je content.

Zoekmachines houden niet alleen rekening met de kwaliteit van je content, maar ook met de manier waarop je je content promoot. Zorg daarom dat je regelmatig nieuwe en relevante content plaatst en deze ook promoot op social media en andere websites.

7. Gebruik beeldmateriaal.

Beeldmateriaal maakt je tekst aantrekkelijker en leuker om te lezen. Gebruik daarom beelden, foto’s of video’s om je tekst visueel aantrekkelijker te maken.

8. Gebruik externe links.

Externe links helpen je bezoekers om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp. Gebruik daarom externe links om je bezoekers naar relevante en interessante websites te sturen.

9. Gebruik interne links

Interne links helpen je bezoekers om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp. Gebruik daarom interne links om je bezoekers naar relevante en interessante pagina’s op je eigen website te sturen.

10. Zorg voor regelmatige updates.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je SEO-tekst te verbeteren, is het regelmatig bijwerken van je content. Zorg daarom voor een actuele website met regelmatig nieuwe en relevante content.

11. Plaats zoekwoorden vooraan in te tekst en in de headings.

Zoekmachines geven voorrang aan de woorden die vooraan in de tekst en in de headings staan. Zorg daarom dat je zoekwoorden vooraan in je tekst en in je headings plaatst.

12. Gebruik LSI-zoekwoorden.

LSI-zoekwoorden zijn zoekwoorden die verwant zijn aan je hoofdzoekwoord. Gebruik LSI-zoekwoorden om je tekst vindbaar te maken in de zoekmachines.

13. Maak gebruik van h1, h2 en h3 tags.

H1, h2 en h3 tags zorgen ervoor dat je tekst beter georganiseerd is. Gebruik deze tags om je tekst beter leesbaar en overzichtelijk te maken.

14. Gebruik keywords in de alt-tekst van je afbeeldingen.

De alt-tekst van een afbeelding is de tekst die getoond wordt wanneer ebeelding niet getoond kan worden. Gebruik keywords in de alt-tekst van je afbeeldingen om je afbeeldingen beter vindbaar te maken in de zoekmachines.

15. Gebruik een SEO-plugin.

Een SEO-plugin is een plugin die je kan gebruiken om je SEO-tekst te verbeteren. Gebruik een SEO-plugin om je tekst beter vindbaar te maken in de zoekmachines.

Blijf op de hoogte

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief is gratis en vrijblijvend. U kunt zich op ieder moment weer afmelden.

Wellicht vind je dit ook interessant

img

Blijf op de hoogte

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief is gratis en vrijblijvend. U kunt zich op ieder moment weer afmelden.