Terug naar overzicht

WordPress website sneller maken? 7 tips met de meeste impact!

Artikel door:

Teun van Kruijsbergen

Online marketeer

Teun

Wil jij jouw WordPress website sneller maken? Dat is begrijpelijk. Een langzame website zorgt ervoor dat websitebezoekers eerder je website verlaten.

Daarnaast zal Google je website straffen met lagere rankings in de zoekresultaten. Logisch ook, want Google wil haar gebruikers de beste resultaten geven. Een langzame website is dan ook niet bepaald iets waar iemand op zit te wachten.

Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat een snelle WordPress website belangrijk is. Maar wat zijn de beste manieren om je website sneller te maken?

Hier is onwijs veel over te vertellen. Je kunt namelijk eindeloos zaken aanpassen aan je website met als doel de snelheid te verbeteren. In dit artikel beperken we ons echter tot activiteiten die de meeste impact zullen hebben op je website snelheid.

Het is namelijk zo dat je website onder een bepaalde snelheid zit, het in veel gevallen weinig zin heeft om het nog verder te optimaliseren. Een mooi streven is om je website onder de twee seconden te laten laden. Met de tips die wij gaan geven ben je daar binnen no-time!

Inhoudsopgave:

1. Afbeeldingen optimaliseren

Een zeer voor de hand liggende tip, maar dat wil niet zeggen dat wij hem maar weglaten. Het gaat namelijk nog steeds vaak mis bij het optimaliseren van afbeeldingen op websites. 

 

Er verschillende manieren om je afbeeldingen te optimaliseren. Gebruik onderstaande tips om afbeeldingen optimaal te verwerken op je website.
  • Gebruik Photoshop of een ander bewerkingsprogramma om je afbeeldingen te comprimeren. Hierbij kun je de verhouding kwaliteit-bestandsgrootte optimaliseren
  • Mocht je geen ervaring hebben met fotobewerkingsprogramma’s, dan kun je altijd een gratis tool gebruiken zoals https://shortpixel.com/online-image-compression. Er bestaan ook WordPress-plugins om je afbeeldingen automatisch te comprimeren. WordPress-plugins kunnen je website echter langzamer maken. Hierover later meer ;-). 
  • Snijd afbeeldingen naar de afmetingen hoe ze op je website geplaatst worden. Je hebt bijvoorbeeld vrijwel nooit een 4000px bij 3000px afbeelding nodig. Bekijk dan ook de afmetingen die je afbeelding in beslag neemt op je pagina, en snijd de afbeelding naar deze afmetingen.
  • 100 kB tot maximaal 150 kB is een mooi streven als maximale bestandsgrootte van je afbeeldingen

2. Minimaliseer plugins (en meer)

‘Minimaliseren’ is een belangrijk woord wanneer we het hebben over een WordPress website sneller maken. WordPress is een fijn open-source CMS-systeem en wordt dan ook door veel mensen over de hele wereld gebruikt. Dit zorgt voor een eindeloze stroom aan plug-ins en thema’s die je kunt installeren op je website. Voor de minder technische WordPress onder ons is dit erg handig. Tegelijkertijd kan dit echter een valkuil zijn. Thema’s en plug-ins kunnen maken je website vaak alleen maar langzamer. Er zit wel verschil in de thema’s en plug-ins die je gebruikt.

Denk bij het gebruik van plugins altijd aan het volgende:
  • Over het algemeen geldt: hoe meer plug-ins, hoe langzamer je website
  • Wees kritisch op de plug-ins die je gebruikt. Gebruik enkel een plugin wanneer je deze 100% nodig hebt
  • Het is altijd goed om plugins te gebruiken die regelmatig worden bijgewerkt.
  • Plaats in het wp-config-bestand de code van de volgende link: https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/
  • Bepaalde plugins staan erom bekend dat ze je website langzamer maken. Denk bijvoorbeeld aan pagebuilders zoals Divi.

“‘Minimaliseren’ is een belangrijk woord wanneer we het hebben over een WordPress website sneller maken.”

Verwijder ongebruikte bestanden

Het komt vaak voor dat je afbeeldingen op je website plaatst, die je na verloop van tijd weer weghaalt. Deze afbeeldingen blijven echter in je media staan van je WordPress website. We raden je aan om periodiek een controle te doen op dit soort afbeeldingen. Uiteindelijk maken alle afbeeldingen op je website je website langzamer. Het is dan ook handig om ongebruikte afbeeldingen regelmatig te verwijderen.

Kies je thema bewust

Het thema van je WordPress website kan veel impact hebben op de snelheid. Kies bij voorkeur een thema die geoptimaliseerd is voor snelheid. Een mooi voorbeeld van een snel thema is GeneratePress. En zo zijn er nog meer minimalistische thema’s waar veel aandacht wordt besteedt aan de snelheid.

Caching

Bij caching worden gegevens van bezoekers tijdelijk opgeslagen zodat ze deze de volgende keer niet meer uit een database hoeven te laden. Er zijn handige plug-ins die dit voor je regelen. Zo heb je geen technische kennis nodig om gebruik te maken van caching op jouw website. Denk bijvoorbeeld aan WP Rocket en Swift Performance.

Webhosting

Je webhosting kan ook veel verschil maken in de snelheid van je website. Wil je een snelle website? Dan raden we je aan niet te besparen op je webhosting. Budget webhosters zorgen in veel gevallen voor langzamere websites. Zeker wanneer je website meer bezoekers krijgt is het slim om een betrouwbare webhost te kiezen.

Op zoek naar snelle, betrouwbare en veilige webhosting voor je website? Wij helpen je graag!

Houd je website up-to-date

Houd ook zeker je website up-to-date. WordPress zelf, maar zeker ook de plug-ins. Daarnaast dien je bijvoorbeeld ook je PHP versie te updaten indien mogelijk. Doe je dit allemaal niet? Dan kan dit voor een langzamere website zorgen omdat. Het regelmatig updaten van je website zorgt tevens voor een betere website beveiliging.

WordPress website sneller maken met Restyles

Kom je er niet uit? Bij Restyles weten we alles over het sneller maken van WordPress website. Je kunt dan ook altijd eens contact opnemen met een van onze medewerkers. Wij kijken graag even mee.

Blijf op de hoogte

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief is gratis en vrijblijvend. U kunt zich op ieder moment weer afmelden.

Wellicht vind je dit ook interessant

img

Blijf op de hoogte

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief is gratis en vrijblijvend. U kunt zich op ieder moment weer afmelden.