Terug naar overzicht

Wat is een marketing funnel?

Artikel door:

Teun van Kruijsbergen

Online marketeer

Teun

Een marketing funnel, ook wel verkoopfunnel genoemd, is een visueel model dat de verschillende stadia weergeeft die een klant doorloopt voordat hij of zij een aankoop doet. De fase die aan het begin van de funnel staat is het bereiken van een groot publiek, terwijl de laatste fase de daadwerkelijke aankoop is. 

Tussen deze fasen zijn er meestal een aantal stappen waar de klant zich begeeft, zoals het overwegen van een aankoop of het vergelijken van verschillende producten. 

Door het gedrag van klanten in elke fase van de funnel te analyseren, kunnen marketeers hun verkoop- en marketinginspanningen beter afstemmen op de specifieke behoeften van de klanten in die fase.

Inhoudsopgave:

Waarom wordt dit een ‘funnel’ genoemd?

De naam ‘funnel’ (trechter in het Engels) wordt gebruikt omdat de vorm van de stadia van de marketing funnel doet denken aan een trechter: aan het begin is de opening breed, terwijl deze naar beneden toe smaller wordt. Aan het begin van de funnel bevindt zich een groot publiek, maar naarmate men zich door de verschillende stadia beweegt, wordt het aantal mensen dat overblijft steeds kleiner. Dit komt doordat de meeste mensen de funnel verlaten, omdat ze geen aankoop doen.

Het beeld van een trechter helpt marketeers om zich bewust te zijn van het feit dat het aantal leads (potentiële klanten) dat ze aan het begin van de funnel verzamelen, aanzienlijk groter is dan het aantal mensen dat uiteindelijk een aankoop doet. Dit maakt het duidelijk dat er op elke fase van de funnel selectie plaatsvindt en dat de meeste mensen de funnel voortijdig verlaten, waardoor marketeers gerichter kunnen werken op specifieke groepen klanten met specifieke behoeften.

Wat zijn de onderdelen van een marketing funnel?

Er zijn verschillende manieren om de onderdelen van een marketing funnel op te delen, afhankelijk van de specifieke context en het doel van de funnel, maar een gebruikelijke indeling is de volgende:

 

Aandacht: Dit is de eerste fase van de funnel, waarin de marketeer de aandacht van het publiek probeert te trekken. Dit kan worden bereikt door middel van bijvoorbeeld online advertenties, social media marketing of offline marketingcampagnes.

Interesse: Nu het publiek is aangetrokken, is het de taak van de marketeer om de interesse van de consument te wekken. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van inhoud zoals blogpost, webinars, whitepapers, etc die de klant aanspreekt en de klant overtuigt van de waarde van het product.

Overweging: In deze fase begint de klant zich serieus te bezighouden met het product of de dienst en gaat op zoek naar meer informatie over de verschillende opties die beschikbaar zijn.

Converteren: In deze fase maakt de klant de daadwerkelijke aankoop. Hier kan een call-to-action (CTA) worden gebruikt om de klant te overtuigen om te converteren.

Klanttevredenheid: Na de aankoop, is het belangrijk om de klanttevredenheid zo hoog mogelijk te maken om zo herhaalaankopen en referenties te verkrijgen.

 

Het is belangrijk om te weten dat deze indeling niet de enige optie is, soms kan een fase worden overgeslagen of kan een funnel meerdere converteren stappen hebben. Afhankelijk van de branche, klant of product kan een andere indeling passender zijn.

Marketing funnel voorbeelden

Voorbeeld van een marketing funnel

Om een beeld te geven van hoe een marketing funnel, vind je hieronder een voorbeeld van een marketing funnel voor een online marketing bureau: 

 

Aandacht: Een groot publiek bereiken door middel van online advertenties, zoals Google Ads of Facebook Ads. Hiermee worden mensen naar de website van het bureau geleid.

Interesse: Door middel van waardevolle content, zoals blogposts, webinars of whitepapers, proberen ze de bezoekers van hun website te overtuigen van hun expertise op het gebied van online marketing.

Overweging: De bezoekers van de website krijgen de mogelijkheid om contact op te nemen met het bureau voor meer informatie over hun diensten of een offerte aan te vragen. Hiermee beginnen ze een relatie op te bouwen met de leads.

Converteren: De leads die contact opnemen met het bureau, worden benaderd door verkopers die hen proberen te overtuigen om een dienst af te nemen.

Klanttevredenheid: Na de aankoop, wordt er gemonitord hoe de klant de dienst ervaart en of er verbeteringen kunnen worden aangebracht.

 

Bovenstaand is natuurlijk slechts een voorbeeld van een marketing funnel. Wil jij een effectieve funnel ontwikkelen voor jouw bedrijf? Restyles helpt je hier graag bij! Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Blijf op de hoogte

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief is gratis en vrijblijvend. U kunt zich op ieder moment weer afmelden.

Wellicht vind je dit ook interessant

img

Blijf op de hoogte

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief is gratis en vrijblijvend. U kunt zich op ieder moment weer afmelden.